Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||
1 közepes fej édeskáposzta, 60 dkg darálthús, 20 dkg gomba, 3 zsemle, 4-5 szelet kolozsvári szalonna, 4 dl tejföl, 1 l húslé, 3 tojás, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, 1 ek. majoránna |
A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, majd leveleire szedve, sós vízben addig forraljuk, míg a vastag erek félig megpuhulnak. Ezután leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük, majd konyharuhán a nagyobb leveleit egyenletesen szétterítjük tepsi méretűre. A kicsi leveleket és a belső
´magját´ félretesszük. A gombát egészen apróra vágjuk, a kevés zsíron megfonnyasztott egyik hagymára tesszük és pár percig aszalgatjuk. Ha megpuhult, a darált hússal, a megáztatott és kinyomkodott zsemlékkel fasírtot készítünk belőle (beletesszük a nyers tojásokat, 2-3 kk. pirospaprikát, megborsozzuk és belekeverjük a sóban tört fokhagymát). A fasírtot a káposztalevelek közepén rúd alakban elosztjuk, közepére tesszük a kimaradt apró leveleket, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. A két végét begyömöszöljük a káposztahenger alá, esetleg hústűvel megerősíthetjük. A káposztatekercset kizsírozott tepsibe tesszük, meglocsoljuk olvasztott zsírral, aláöntünk 3 dl húslét, és alufóliával lefedve, előmelegített, forró sütőben kb. egy órán át pároljuk. Amíg a káposzta a sütőben van, elkészítjük a szószt: a bevagdalt szalonnát kevés zsíron kakastaréjra pirítjuk, majd félretesszük. A zsírján megfonnyasztjuk a maradék hagymát, meghintjük 2 ek. liszttel, és a tűzről levéve elkeverünk benne 1-2 kk. pirospaprikát és a tejföllel jól elkeverjük. Felöntjük a maradék húslével, ízesítjük borssal, sóval, és 1-2 percig forraljuk. Az elkészült tekercset 4-5 cm széles szeletekre vágva, párolt rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk, a szósszal bőven lelocsolva. Tejföllel díszíthetjük. Biztos, hogy kelkáposztából, kínai kelből készítve is nagyon finom. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.
|
Piroskáposztából alkottam hasonlót. Apró, sült újkrumplival.