recept: Gombás káposztatekercs, Kifőzde
Gombás káposztatekercs
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 közepes fej édeskáposzta,
60 dkg darálthús,
20 dkg gomba,
3 zsemle,
4-5 szelet kolozsvári szalonna,
4 dl tejföl,
1 l húslé,
3 tojás,
2 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
pirospaprika, só, őrölt bors, 1 ek. majoránna



A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, majd leveleire szedve, sós vízben addig forraljuk, míg a vastag erek félig megpuhulnak. Ezután leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük, majd konyharuhán a nagyobb leveleit egyenletesen szétterítjük tepsi méretűre. A kicsi leveleket és a belső ´magját´ félretesszük.
A gombát egészen apróra vágjuk, a kevés zsíron megfonnyasztott egyik hagymára tesszük és pár percig aszalgatjuk. Ha megpuhult, a darált hússal, a megáztatott és kinyomkodott zsemlékkel fasírtot készítünk belőle (beletesszük a nyers tojásokat, 2-3 kk. pirospaprikát, megborsozzuk és belekeverjük a sóban tört fokhagymát).
A fasírtot a káposztalevelek közepén rúd alakban elosztjuk, közepére tesszük a kimaradt apró leveleket, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. A két végét begyömöszöljük a káposztahenger alá, esetleg hústűvel megerősíthetjük.
A káposztatekercset kizsírozott tepsibe tesszük, meglocsoljuk olvasztott zsírral, aláöntünk 3 dl húslét, és alufóliával lefedve, előmelegített, forró sütőben kb. egy órán át pároljuk.
Amíg a káposzta a sütőben van, elkészítjük a szószt: a bevagdalt szalonnát kevés zsíron kakastaréjra pirítjuk, majd félretesszük. A zsírján megfonnyasztjuk a maradék hagymát, meghintjük 2 ek. liszttel, és a tűzről levéve elkeverünk benne 1-2 kk. pirospaprikát és a tejföllel jól elkeverjük. Felöntjük a maradék húslével, ízesítjük borssal, sóval, és 1-2 percig forraljuk.
Az elkészült tekercset 4-5 cm széles szeletekre vágva, párolt rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk, a szósszal bőven lelocsolva. Tejföllel díszíthetjük.
Biztos, hogy kelkáposztából, kínai kelből készítve is nagyon finom.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: párolt rizs
 krumplipüré

Forrás: A Nők lapjában találtam, kicsit módosítottam.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2000.10.05. Utoljára frissítve: 2009.02.20.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-28 12:32:36 - 0.85)
Hozzászólások:

Sancho (2011-06-09 14:02:00):
Piroskáposztából alkottam hasonlót. Apró, sült újkrumplival.

Megjegyzés a recepthez